tirsdag 24. august 2010

OL i Sochi er det helt ok ?

Vinterolympiaden i 2014 er lagt til ferie- og badebyen Sochi ved Svartehavet.
Året 2014 sammenfaller med 150 årsmarkeringen av tsjerkessernes nederlag i 1864. Med det ottomanske imperiets fall beseiret Russland Kaukasus og et stort antall av det tsjerkessiske fjellfolket døde i denne kolonialiseringskrigen. I det som var det første moderne folkemord på europeisk jord – 50 år før folkemordet på armenerne- døde anslagsvis så mange som 300 000 av sult, vold og sykdom da Russland drev dem ut fra fjellområdene i Nord-Kaukasus og på sjøen. Mange døde under transporten over Svartehavet i overfylte småbåter, eller under elendige forhold i flyktningeleire i Tyrkia. Et anslag vil ha det til at så mange som halvparten av den tsjerkessiske befolkningen på 2 millioner døde.
Sochi varden siste hovedstad i det uavhengige Tsjerkessia (1861-1864) og skueplassen for krigens siste kamper og fra havna her ble 90 % av befolkningen deportert eller flyktet sjøveien over til Tyrkia. Sochi er derfor blitt et symbol for det tsjerkessiske hjemland. Navnet Sochi er forbundet med den tsjerkessiske etniske gruppen shache som bodde der fram til 1864.
I dag bor ca 700 000 tsjerkessere i Russland, splittet opp i en rekke grupper med ulike etniske betegnelser, slik som kabardinere, adygeere, tsjerkessere og shapsuger. Som en konsekvens av Stalins etno-territorielle splittelse, bebor de nå hovedsaklig Nord- Kaukasusrepublikkene Kabardino-Balkaria, Adygea og Karatsjajevo-Tsjerkessia. Et mindre antall finner en i Krasnodar og Stavropol- regionen og i Nord-Ossetia.
Det hører med til historien at tsjerkesserne, på samme måte som de øvrige kaukasiske fjellfolkene, tsjetsjenerne og ingusheterne, ble tvangsforflyttet til Sentralasia under Stalin. Også den operasjonen medførte store tap av menneskeliv og fryktelige lidelser for de overlevende. I dag bor 90 % av tsjerkesserne utafor Russland, hovedsakelig i det tidligere ottomanske rike, i Tyrkia, Syria og Jordan som en direkte følge av hendelsene i 1864.
Om valget av tidspunkt for OL i Sochi bare er en tilfeldig skjebnens ironi og ikke valgt med hensikt, er det i alle fall utilgivelig ufølsomt. Og det er bare historisk uvitenhet som kan forklare at verden – og alle vintersportselskende nordmenn, synes det er helt ok å bistå russerne i jubileumsfeiringa.
Forut for IOC’s avgjørelse om å legge de olympiske vinterlekene til Sochi i 2014, protesterte en rekke tsjerkessiske diasporaorganisasjoner. ”Den olympiske ild kan ikke skinne over en enorm kirkegård. Den olympiske ånd kan ikke samsvare med folkemordets ånd. Og vi er sikre på at ingen olympisk utøver vil føle seg vel med å se lekene omdannet til et helvete for et lokalt folkeslag.” Men IOC ignorerte protestene.
Naturlig nok går splittelsen i synet på OL i Sochi hovedsaklig mellom tsjerkessere som fortsatt bor i Nord-Kaukasus og de som befinner seg i eksil. De mest innbitte motstanderne finner man på nettstedet www.nosochi2014.com
Mange tsjerkessere ser likevel OL som en mulighet til å presse Russland til å anerkjenne folkemordet, gi tsjerkessere i eksil mulighet for retur og forene alle tidligere tsjerkessiske områder innafor ett føderalt distrikt og ikke minst; stanse historieforfalskningen. Andre igjen er motstandere av lekene fordi de vil finne sted på et etnisk renset område og vil forstyrre tsjerkessernes gravsteder.
Som om ikke dette skulle være nok, er det en rekke tilleggsmomenter som kanskje burde bekymre IOC, slik som den eskalerende volden som brer seg i stadig flere av de Nord-kaukasiske republikkene- med tilnærmet daglige angrep i Ingushetia, Dagestan og Tsjetsjenia - og etterhvert i økende grad også fra de tsjerkessisk områdene. Og vi kan jo bare minne om at Sochi kun ligger 30 km fra Abkhasia, som Russland ”frigjorde” fra Georgia i forfjor.
I mars i år ble det avholdt en større internasjonal konferanse om Tsjerkessias historie med spesiell vekt på spørsmålet om folkerettens definisjon av folkemord var oppfylt. At konferansen ble avholdt i Georgia har naturligvis heller ikke bidratt til å dempe nervøsiteten blant OL-planleggerne i Kreml som overhodet ikke vil etterkomme noen av tsjerkessernes krav.
Ifølge Natpress (gjengitt i Eurasia Daily Monitor for 18.mai i år) har det forekommet ni voldelige angrep inkludert mord, på tsjerkessiske ledere siden november i fjor. Tsjerkessiske aktivister frykter nå for at Moskva med hensikt forsøker å hisse til inter-etniske spenninger som ledd i en plan for å gripe inn militært og få renset ut det tsjerkessiske elementet fra Karatsjajevo-Tsjerkessia og slik få en tsjerkesser-fri sone omkring Sochi.
Ikke minst den svake vestlige mediedekning fra dette området, gjør slike manøvre mulig.
Tsjerkesserne ønsker at OL i Sochi i det minste, brukes til å fokusere på deres historie. De ønsker en unnskyldning fra offisielt russisk hold for de kollektive lidelser de har vært påført via folkemord og tvangsflytting, og de ønsker seg en redeligere historieframstilling. Det burde være et rimelig krav til de som skal rapportere fra OL i Sochi at de setter søkelys på denne bakgrunnen for lekene.
Som obligatorisk lesning for sportsjournalistene anbefales journalisten Oliver Bulloughs nylig utgitte Let our fame be great. Journeys among the defiant people of the Caucasus (Allen Lane. Penguin Books 2010).

1 kommentar:

  1. Dette er helt forkastelig! Det har skjedd et folkemord der, og da mener jeg at OL der er ikke på sin plass. Ingen vinter OL ville bli lagt til Auswich heller.

    Ønsker deg en fin dag, Berit!:)

    Klem Toril (kusina di)

    SvarSlett